3-01 (1) kopie 2


Begrijpelijke en betrouwbare informatie in de gezondheidszorg

Begrijpelijk informatie vanuit de zorgverlener naar de patiënt (vanuit ziekenhuizen en huisartsenpraktijken) en cliënten (vanuit onder meer ouderenzorgorganisaties en fysiotherapiepraktijken) is heel belangrijk. Met goede en heldere patiëntenvoorlichting zorg je voor een betrouwbaar kader. Mensen weten waar ze aan toe zijn. Ze weten wat ze kunnen verwachten en mogen verwachten. En ze blijven zonder onbeantwoorde vragen zitten – of weten precies waar ze moeten zijn voor de juiste en betrouwbaarste informatie.

Bij betrouwbare en begrijpelijke patiënteninformatie hebben mensen minder de behoefte om zelf online op zoek te gaan naar meer informatie over hun aandoening, behandeling of opname. Het gevaar bij online medische informatie vergaren, is dat niet altijd alles klopt. En dat wil je als zorgverlener natuurlijk voorkomen. Je wilt dat patiënten goed voorbereid een behandeling, operatie of opname ondergaan. Zonder dat allerlei wild-westverhalen hun stressniveau naar ongekende hoogten brengen.

Goede communicatie in de gezondheidszorg is ontzettend belangrijk. Door begrijpelijk en gericht te communiceren krijgen patiënten/cliënten meer grip op hun eigen situatie. Ze voelen zich gesteund en vaak neemt ook de zelfredzaamheid weer iets toe. Om elke patiënt centraal te kunnen stellen en om gericht te kunnen communiceren, heb je goede communicatiemiddelen nodig die daaraan bijdragen. Video is daarbij een van de belangrijkste middelen die je als zorgorganisatie kunt inzetten. Daarmee maak je op een eenvoudige, aantrekkelijke en begrijpelijke manier de informatie duidelijk die voor elke patiënt/cliënt belangrijk is.

Patiëntenvoorlichting doormiddel van video
Goede informatie is dé basis van goede zorgverlening

Het gericht sturen van duidelijk informatie is ook een van de plichten waaraan zorgorganisaties vanuit de WGBO moeten voldoen. Elke patiënt heeft volgens de Nederlandse wetgeving recht op duidelijke informatie over onder andere onderzoeken, behandelingen en hun gezondheidstoestand. Goede informatie is dé basis van goede zorgverlening.

Veel artsen en andere zorgverleners proberen daarom ook meer tijd te besteden aan het mondeling informeren van hun patiënten en cliënten. Volgens neuropsycholoog Roy Kessels van de Universiteit Utrecht vergeten we alleen 80 procent van de informatie die we bij de dokter of medische specialist krijgen. En van die 20 procent die we wel menen te onthouden, klopt vaak nog eens een groot deel niet. Oorzaken zijn onder meer gespannenheid, ouderdom, maar er is meer ... Ziekenhuisopnamen duren vaak korter en zorg vindt meer thuis plaats. En dat zorgt voor een grotere behoefte aan duidelijke informatie van patiënten.

Duidelijke communicatie maakt echt het verschil. Iemand onthoudt bijvoorbeeld beter dat ‘hij twee weken thuis moet blijven’, dan dat hij ‘een tijdje rust moet nemen’. Ook de volgorde waarin informatie wordt gegeven is belangrijk. Patiënten en cliënten zijn gebaat bij hapklare brokken die ze tot zich kunnen nemen en verwerken - voordat de volgende informatie komt.

Gerichte patiënteninformatie bereik je met video

De oplossing in patiënten- en cliënteninformatie zit niet in het zorgen voor meer informatiefolders. Sterker nog, teksten maken de informatie voor veel mensen alleen maar ingewikkelder. Soms worden patiënten geconfronteerd met een ingewikkelde uitleg over de behandeling die volgt. Patiënten die het niet snappen, zijn ongeruster, hebben minder vertrouwen in de zorg of gaan zelf op zoek naar meer informatie, waardoor er nog meer onduidelijkheid en onrust ontstaat.
De communicatie richten patiënten en cliënten moet dus simpeler en vooral begrijpelijker. De oplossing vind je als zorgorganisatie in het inzetten van duidelijke video’s, animaties, illustraties en infographics. Dit zijn dé communicatiemiddelen om begrijpelijk te communiceren. En dat zeggen we niet zomaar, daar is veel bewijs voor.

Lage gezondheidsvaardigheden afbeelding

Laaggeletterdheid, taal niet machtig en moeilijke materie

Zo zijn volgens de Stichting Lezen & Schrijven 2,5 miljoen mensen in Nederland laaggeletterd. Dat wil zeggen dat het lezen en schrijven voor hen niet makkelijk is. Zij hebben daardoor bijvoorbeeld moeite om patiënteninformatie te begrijpen. Leefregels die ze moeten volgen voor een ingreep, worden bijvoorbeeld niet begrepen.

Daarnaast zijn veel mensen zijn de taal niet goed machtig om andere redenen. Ze komen bijvoorbeeld uit een ander land. Als oplossing teksten omzetten naar het taalniveau B1, korte, eenvoudige en actieve zinnen aanbieden, heeft geen zin. B1 is namelijk voor 20 procent van de bevolking moeilijk te begrijpen. En bovendien krijgen ook hogeropgeleiden graag informatie op een eenvoudigere manier aangereikt.

Zeker wanneer het over onze gezondheid gaat, willen we allemaal zo duidelijk mogelijke informatie krijgen. We beschikken niet allemaal over de vaardigheden om informatie over het menselijke lichaam en de eigen gezondheid te begrijpen. Daardoor is het voor veel mensen moeilijk om die moeilijke materie goed te beoordelen en op basis van de informatie belangrijke beslissingen te nemen.

Uit onderzoek van de publieke kennisorganisatie Nivel blijkt dat voor liefst 1 op de 3 volwassen Nederlanders het vinden, begrijpen, beoordelen en toepassen van gezondheidsinformatie problematisch is. Bij hen is sprake van beperkte gezondheidsvaardigheden. En juist die gezondheidsvaardigheden hebben we nodig om gezond te kunnen leven, om goed voor onszelf te kunnen zorgen als we ziek worden, en om onze weg te kunnen vinden binnen de gezondheidszorg.

Cijfers gezondheidsvaardigheden

  • 1 op de 3 volwassen Nederlanders (36%) heeft moeite om informatie over gezondheid te vinden, te begrijpen en toe te passen op de eigen situatie.
  • 1 op de 2 volwassen Nederlanders (48%) heeft moeite om zelf de regie te voeren over de eigen gezondheid en ziekte en zorg. Het ontbreekt hen aan kennis, motivatie en zelfvertrouwen.
  • 3 op de 4 zorgverleners wordt regelmatig geconfronteerd met uitdagingen in het contact met patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. In de huisartsenpraktijk ligt dit percentage zelfs op ruim 4 op de 5.

Video als dé oplossing voor goede patiëntenvoorlichting

Video is dé oplossing om patiënten en cliënten gericht voor te lichten. En dan op zo’n manier dat ook alles wordt begrepen. Daarmee kunnen we zelfs de gezondheidsvaardigheden verbeteren. Maar waarom lukt dat dan wel met video en niet met een informatiefolder? Het antwoord is simpel: diverse onderzoeken tonen aan dat we beelden simpelweg sneller begrijpen dan teksten. Beelden begrijpen we gemiddeld gezien binnen tien seconden. Voor tekst hebben we gemiddeld een minuut nodig.

Daarnaast helpen visualisaties ons brein om de informatie beter te verwerken én te onthouden. Onderzoek toont aan dat mensen binnen acht seconden beoordelen of de voorgeschotelde content interessant genoeg is om verder in te verdiepen. Langer kunnen we ons namelijk niet concentreren. En juist daarom is de inzet van visuele content zo belangrijk. Die moet meteen pakkend en duidelijk zijn én kort en krachtig uitleg geven.

Uit onderzoek blijkt dat:

  • we visuele content 94 procent beter bekijken dan tekst;
  • we van alle informatie 80 procent onthouden van wat we zien tegenover 20 procent van wat we lezen;
  • we video en animaties 6000 keer sneller verwerken dan tekstuele content.

Begrijpelijke video en animaties voor zorgorganisaties

Omdat beeldende informatie dus veel beter wordt onthouden dan tekstuele, maakt Storytelling Studios begrijpelijke video’s en animaties voor zorgorganisaties. Met een animatie kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig uitleggen hoe een operatie wordt uitgevoerd. Wat een patiënt moet doen 24 uur voor de ingreep. Of wat een cliënt en zijn naasten moet regelen voordat de verhuizing naar het verzorgingshuis kan plaatsvinden.

Ook leefregels, medicijngebruik en het belang van therapietrouw kunnen eenvoudig worden uitgelegd. Daarnaast kunnen aandoeningen en ziekten worden verduidelijkt en veelgestelde vragen bij een ingreep visueel in beeld worden gebracht. Storytelling Studios helpt zo zorgorganisaties om alle belangrijke patiënten- en cliënteninformatie duidelijk over te brengen.

Begrijpelijke communicatie voor elke patiënt en cliënt

Storytelling Studios is er om jouw verhaal duidelijk uit te leggen. Dat doen we met begrijpelijke video’s, films en animaties. Zorgorganisaties, zoals ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, verstandelijke gehandicaptenorganisaties en huisartsenpraktijken, ondersteunen wij op deze manier bij het duidelijk en transparant communiceren met hun patiënten en cliënten. Wij zorgen voor betrouwbare en begrijpelijke patiëntenvoorlichting waarmee onderzoeken, ziektebeelden en behandelingen duidelijk worden uitgelegd aan patiënten, cliënten, mantelzorgers en naasten.

Neem contact op!

Benieuwd op welke manier video, animatie en infographics een belangrijke rol kunnen spelen in jouw begrijpelijke patiënteninformatie? Neem contact met ons op! Wij hebben veel projecten waar wij - en natuurlijk onze klanten - trots op zijn.

We vertellen je daar graag meer over en gaan met veel plezier een brainstormsessie met je aan. Zo kunnen we kijken hoe je als zorgorganisatie nog beter en duidelijk kunt communiceren met beelden die worden begrepen en onthouden! En waarmee we tegelijkertijd Nederland misschien ook een beetje gezonder maken …

Heb je een vraag?
Bram de Vries
Oprichter & storyteller