Video en animatie gebruiken in je communicatie valt op. De beelden zijn voor de kijker ook makkelijk te consumeren. Bovendien blijkt dat we informatie die we met video tot ons krijgen, veel beter onthouden. Kortom, alle redenen om video als communicatiemiddel in te zetten. Videocontent biedt om die reden ook veel voordelen in het onderwijs. Want je kunt er leerlingen, studenten, ouders en stakeholders eenvoudig en begrijpelijk mee informeren én je kunt er mee opleiden. Video is niet alleen een krachtig communicatiemiddel, maar ook een effectief onderwijsinstrument. We vertellen je meer over hoe je video kunt inzetten in het onderwijs en waarom je dat zou moeten doen!
Binnen het onderwijs wordt er veel gecommuniceerd. Aan de ene kant is er de interne en externe informatiestroom richting onder anderen studenten, leerlingen, ouders, medezeggenschapsraad, managementteam, bestuursleden, leveranciers en stakeholders. Aan de andere kant is er de inhoud van het onderwijs dat wordt overgebracht op de scholieren en studenten. Bij al deze communicatie kan de inzet van een video een belangrijke rol spelen. Video maakt onderwijsinformatie begrijpelijk. Met video kun je in het onderwijs heel gericht communiceren.
Neem als voorbeeld een student die begint op zijn nieuwe opleiding. Die kun je een uitgebreid handboek meegeven of je kiest voor een warme welkomstvideo waarin je een en ander begrijpelijk uitlegt. Gegarandeerd dat je daar meer succes mee hebt! Zo laat je de school door de ogen van de leerling zien. Met video kun je verder een rondleiding geven, op een korte en krachtige manier jouw verhaal, visie en kernwaarden overbrengen en belangrijke mijlpalen aanstippen. De mogelijkheden van de inzet van video in het onderwijs zijn legio.
Natuurlijk kun je ervoor kiezen om alles met uitgebreide websites en brochures te communiceren, maar weet dat mensen liever naar video kijken. Uit onderzoek blijkt dat visualisaties ons helpen om informatie beter te verwerken én te onthouden. Visuele content bekijken we 94 procent beter dan tekst en we verwerken video en animaties 6000 keer sneller dan tekstuele content.
Uit statistieken van videowebsite Vimeo blijkt onder meer dat we 95 procent van een videoboodschap onthouden en van tekst slechts 10 procent. Kortom, voldoende argumentatie om aan video en animatie te denken, passend bij de samenleving die nog steeds verder digitaliseert. Wist je dat we wereldwijd per dag één miljard uur aan video’s op YouTube per dag bekijken! Zoveel uren aan het lezen van brochures en verslagen worden er echt niet besteed.
Daarmee is direct duidelijk dat de inzet van video in het onderwijs niet alleen belangrijk is voor de interne en externe communicatie. Video is ook een bijzonder krachtig opleidingsinstrument. Video en animatie ondersteunen het leerproces namelijk optimaal. Denk aan instructievideo’s en praktijkvideo’s die de lesstof verder tot leven brengen.
Het grote voordeel video ten opzichte van het lesboek is dat een docent duidelijke voorbeelden kan geven en verder kan uitwerken. En die voorbeelden kan de leerling opnieuw bekijken als dat nodig is (en opnieuw, en opnieuw …).
Video in het onderwijs is ook om andere redenen zeer efficiënt. Zo hoef je een video maar één keer te maken, maar je kunt die wel meerdere keren inzetten. Je bent minder tijd kwijt aan het introduceren van bepaalde studieopdrachten en -werkwijzen. Bovendien kunnen studenten de video op elk moment afspelen en de informatie eenvoudig terugvinden. Video en animatie maken het onderwijs nog beter toegankelijk en te volgen.
Video is een goed middel om het onderwijs verder te activeren. De lessen worden dankzij video veel actiever. Dertig verveelde leerlingen hoeven niet meer een uur lang te luisteren naar de theorie en met een berg huiswerk naar huis te gaan. Ze kunnen met video actief deelnemen aan de lessen en opdrachten doen. Begrijpen ze iets niet, dan kijken ze gewoon nog een keer, terwijl de docent rondloopt en gericht en persoonlijk uitleg geeft.
Als docent kun je met video ook uitleg over een opdracht of feedback geven. Met een screencast verduidelijk je de stappen in een proces, bijvoorbeeld voor een inschrijving of opdracht. Met een weblector geef je uitleg met presentatieslides. En zo zijn er nog vele andere vormen waarop video en animatie in het onderwijs kunnen worden ingezet. Met de inzet van video verandert de rol van docent van zender van informatie naar coach en begeleider, zo geeft ook de onderzoekslijn Teaching, Learning & Technology (TLT) van Hogeschool Inholland aan.
Benieuwd op welke manier video en animatie een rol kunnen spelen bij jouw school of opleiding? Als intern of extern communicatiemiddel of als onderwijsinstrument? Storytelling Studios denkt graag met je mee over welke processen in inspirerende en begrijpelijke video kan worden gegoten.
Neem contact met ons op! Wij hebben veel projecten waar wij - en natuurlijk onze klanten - trots op zijn. We vertellen je daar graag meer over en gaan met veel plezier een brainstormsessie met je aan. Zo kunnen we kijken hoe je binnen jouw onderwijsinstelling video de plek kunt geven die het verdient. Want video maakt jouw organisatie nog aantrekkelijker en efficiënter.
Kantoor Amsterdam
Herengracht 372-4
1016CH Amsterdam
+31 (0)85 303 37 86
info@storytellingstudios.nl
Kantoor Leeuwarden
Tolhuswei 12
8927AH, Leeuwarden
+31 (0)85 303 37 86
info@storytellingstudios.nl
Heb je een vraag of wil je een animatie of film aanvragen? Stuur ons dan een e-mail of vul het contactformulier op de contactpagina in.
Volg je ons al op Facebook en Linkedin? Blijf op de hoogte via onze social kanalen, of neem direct contact met ons op.