Zet je werkgeversmerk goed in de markt met Employer branding video's

Employer branding … binnen welk bedrijf is deze term nog niet gevallen? Elke zichzelf serieus nemende werkgever kan er niet omheen. Een goed werkgeversmerk vergroot de kansen, vooral op de arbeidsmarkt die steeds krapper wordt. Google Trends laat zien dat ‘employer branding’ dan ook een term is waar veel op wordt gezocht. We willen allemaal graag aan employer branding doen. Maar wat is dat precies? Hoe ontwikkel je een sterk employer brand? En welke belangrijke rol speelt video daarin?

Waarom video gebruiken bij employer branding?
De voordelen van Employer branding
Hoe start je met employer branding?
De belangrijke rol van video bij employer branding
Inspirerende voorbeelden van employer branding-video’s

Waarom video gebruiken bij employer branding?

Employer branding … elke zichzelf serieus nemende werkgever kan er niet omheen. Google Trends laat ook zien dat ‘employer branding’ een term is waar veel op wordt gezocht. In vergelijking met een aantal jaar geleden is het aantal zoekopdrachten met liefst 300 procent gestegen. We willen dus allemaal graag aan employer branding doen. Maar wat is dat precies? Hoe ontwikkel je een sterk employer brand? En welke belangrijke rol speelt video daarin?

Employer branding komt er kortgezegd op neer dat de wereld om je heen een bepaald beeld heeft bij jouw bedrijf. En dat bepaalde beeld is dan natuurlijk zoals jij dat het liefst wilt hebben ... Anders hebben we het niet over een goede employer branding, maar simpelweg over een slecht imago.

Een goede employer branding zorgt voor een goed, uniek én inspirerend imago. Mensen horen in een bepaalde context de naam van jouw bedrijf en hebben er direct een associatie bij. Het doel is dat die associatie positief is, zo van:

‘Ja, die jongens van Storytelling Studios. Die ken ik. Die zijn geweldig. Die doen echt toffe dingen met video en animaties. Heel professioneel en altijd met een knipoog. Ik zou daar zelf wel willen werken! Ze zijn ook zo lekker transparant.’

‘Met een goede employer branding wil iedereen bij je horen, omdat je zo geweldig bent en omdat je bij hen past’

Employer branding is voor elke organisatie belangrijk, of je nu een groot of klein bedrijf bent. Want je trekt er nieuwe medewerkers, klanten, samenwerkingspartners en investeerders mee aan. Kortom, iedereen die jou helpt je bedrijf mede tot een succes te maken.

Bij employer branding gaat het er echt om dat de mensen in jouw netwerk zien we je bent, wat je doet, waar je voor staat… En dat ze daar enthousiast over zijn, om bij je te komen werken, je aan te bevelen bij anderen, om zaken met je te doen, om… omdat ze gewoon bij je willen horen, omdat jij zo geweldig bent - én omdat je bij hen past!

Want zo is het natuurlijk wel: de normen en waarden van jouw bedrijf zullen passen bij bepaalde mensen - en met die personen wil je zelf ook samenwerken of zakendoen. Zoals de Nederlandse onderneming Fairphone past bij mensen die duurzaam willen leven en werken, en het Amerikaanse merk Nike bij mensen voor wie beweging, snelheid en overwinning belangrijk zijn.

Zo past jouw werkgeversmerk dus ook bij anderen! En dat wil je graag laten zien, zeker met de krimpende arbeidsmarkt waarin het steeds moeilijker wordt om geschikte werknemers te vinden.

2 (5)-01


De voordelen van Employer branding

Employer branding is daarom niet voor niets zo hot. Elke werkgever doet het al of wil ermee beginnen. Logisch, want jezelf in de markt zetten als werkgeversmerk, dat trekt mensen. Employer branding vergroot dan ook zeker je kansen op de arbeidsmarkt. Tenminste, als je je onderscheidt van de rest natuurlijk.

Jouw merk moet wel uniek, aansprekend, aantrekkelijk en super interessant zijn. Employer branding maakt organisaties simpelweg succesvoller. Het draagt tegelijkertijd ook constructief bij aan je interne communicatie: het laat zien wie je bent, waar je voorstaat, waar je voor gaat… En als je intern met elkaar klopt, straal je dat ook naar buiten af. Goede interne communicatie en employer branding gaan dus hand in hand.

‘Onderzoek toont aan dat je kunt besparen op je uitgaven met employer branding’

Volgens onderzoeken kun je met een goede employer branding tot wel tien procent op je loonkosten besparen. Je betaalt er ook 20 tot 40 procent minder mee voor werving & selectie. Medewerkers weten wie je bent en weten je bedrijf daarom vaker zelf al te vinden. Een ander groot voordeel van een goede employer branding is dat het verloop van medewerkers gemiddeld 28 procent lager is dan bij bedrijven met een minder goed werkgeversmerk. Kortom, er zijn genoeg redenen om aan employer branding te (gaan) doen.

Hoe start je met employer branding?

Maar al het mooie dat employer branding te bieden heeft, wordt natuurlijk alleen maar bereikt als de employer branding op een goede manier gebeurt. En dat is niet zo heel makkelijk. Er zijn zoveel social media-kanalen die met elkaar ongelooflijk veel content bieden, elke dag weer, 24/7. Probeer daartussen maar eens op te vallen. Laat je daar maar eens zien aan die nieuwe medewerkerstalenten die je zoekt, of toekomstige klanten en mogelijke investeerders.

Hoe start je nu met employer branding? Belangrijk is om hiervoor te kijken naar wie je bent als bedrijf. Waar sta je voor? Wat maakt je uniek? Misschien bied je hetzelfde als vele andere bedrijven, maar toch is er iets dat jou bijzonder maakt. Dat jouw bedrijf net meer gewild maakt bij een bepaalde groep mensen… Waarom wil de een bijvoorbeeld heel graag werken bij Google en de ander bij Apple? Er zit een duidelijk verschil in wie deze twee grote bedrijven zijn als werkgeversmerk.

Uniek verhaal op basis van feedback
Je eigen werkgeversmerk stel je daarom het liefst samen met je medewerkers en klanten. Zij kunnen (en moeten!) kunnen vertellen wat jou als werkgever uniek maakt. Zij kunnen ideeën aandragen voor een goede employer branding. Praat daarom met je medewerkers. Luister ze naar ze: het begint allemaal met de juiste communicatie. Zorg dat je weet waarom ze zich tot je bedrijf voelen aangetrokken. Waarom willen ze deel uitmaken van de ‘familie’? Ook klanten kunnen je vertellen wat jouw bedrijf zo geweldig maakt.

Op basis van deze informatie kun je aan de slag met je employer branding. En daarbij zijn de volgende zaken heel belangrijk:

    • Vertel jouw unieke verhaal. Wees niet bescheiden! Wat jij heel gewoon vindt, kan voor een ander juist bijzonder zijn. Formuleer je sterke eigenschappen.
    • Maak jouw unieke verhaal vooral waar! Met andere woorden practise what you preach. Want niets is zo killing als ergens komen te werken, omdat je dacht dat je zoveel vrijheid kreeg en je vervolgens vastzit in een strak keurslijf (anderen kunnen daar natuurlijk juist weer van houden natuurlijk).
    • Laat jouw employer branding in lijn zijn met je corporate story. Een sterk werkgeversmerk is geen eenmalige actie: het is een totaalpakket en dat moet passen bij je missie, visie en kernwaarden van je organisatie.
    • Zorg dat je employer branding meegroeit met de ontwikkelingen die je bedrijf doormaakt. Houd jouw merk actueel!
    • Zet je employer branding – jouw unieke verhaal – in via de verschillende communicatiekanalen die je hebt.
    • Lanceer je employer branding-strategie intern. Jouw medewerkers kunnen je strategie het beste beoordelen. Vraag daarom om feedback en scherp je merk verder aan.
    • Extern zijn de social media goede kanalen om meer bekendheid te geven aan jouw werkgeversmerk. Maar zorg dat je opvalt, uniek bent… en houd ook rekening met de onderliggende algoritmen en normen van interactie van de kanalen. Misschien moet je wel iemand inhuren die hier alles vanaf weet.

2 (2)-ai (1) (1) (3)


De belangrijke rol van video bij employer branding

Bij employer branding, dus op jouw manier opvallen en uniek zijn, speelt video een heel belangrijke rol. Video’s zijn een van de meest effectieve manieren om jouw werkgeversmerk te promoten in je employer branding-campagne. Met goede storytelling en montage laten de video’s het imago ontstaan dat je voor jouw merk wilt opbouwen.

Verhalen vertellen daar draait het om bij je employer branding-campagne. En daar is video bijzonder geschikt voor. Zeker als je je bedenkt dat we allemaal steeds digitaler worden en video voor ons hét middel is om informatie tot ons te nemen. Wereldwijd kijken we met elkaar één miljard uur aan video’s op YouTube per dag! Uit een onderzoek van ResueTime onder 11.000 mensen blijkt dat we gemiddeld 3 uur en 15 minuten per dag op onze telefoon zitten. Een video erbij is dus geen enkel probleem. Sterker nog, het is dé manier waarop wij informatie het liefst tot ons krijgen. 

Het is belangrijk om voor je employer branding-video wel een script te (laten) ontwikkelen. Op die manier schrijf je een verhaal waarin je de belangrijkste punten benadrukt die jou als werkgever uniek maken. Denk niet in clichés, probeer niet te overdrijven, maar wees ook niet te bescheiden. Wees simpelweg realistisch: laat zien wie je bent. Zorg ook dat het interessant blijft, zodat de kijker niet verder klikt. Video is uitermate geschikt om snel en effectief de aandacht vast te houden. In korte tijd kun je snel een goed beeld neerzetten.

Het leuke van employer branding-video is dat je ook medewerkers kunt inschakelen als ‘acteurs’. Zij kunnen samen met jou je werkgeversmerk tot leven brengen. Zij worden in feite de ambassadeurs van je organisatie. Ze vertellen hun verhaal en met bijvoorbeeld een voice-over leg je de basisinformatie uit.

‘De kwaliteit van video is belangrijk. Slechte kwaliteit? Dan klikt de kijker snel een videootje verder’

Let op! De kwaliteit van video is ontzettend belangrijk in ons digitale tijdperk. Hoe goed je script ook is, hoe leuk je werknemers ook zijn als ambassadeurs, als de kwaliteit slecht is, gaat de kijker als snel een videootje verder. En vergeet niet: een goede kwaliteit video weerspiegelt ook jouw werkgeversmerk. Investeer daarom in kwaliteit. Die investering wordt gegarandeerd terugbetaald in nieuwe medewerkers en nieuwe klanten die er allemaal bij willen horen …

Inspirerende voorbeelden van employer branding-video’s

Met video kun je een mooi inkijkje geven in je bedrijf. Dat kun je doen door bijvoorbeeld nieuwe medewerkers of stagiaires te laten vertellen over hun eerste week. Zo krijgt een potentiële werknemer een mooi inkijkje in de manier waarop er bij het bedrijf wordt gewerkt. Jezelf als bedrijf onderscheiden, dat is waar het bij employer branding om gaat.

Video’s over de bedrijfscultuur
Met video kun je ook heel goed in beeld brengen wat de bedrijfscultuur is. Neem deze video als voorbeeld van Bierens Dept Recovery Lawyers. Hierin is gekozen voor een humoristische invalshoek, met een informatief tintje. Spreekt de video je aan? Dan is de kans groot dat je bij het bedrijf past. Uitstekend promotiemateriaal dus om mensen te werven die perfect passen bij jouw bedrijfscultuur.


Recruitmentvideo's
Met een recruitmentvideo geef je mogelijke nieuwe medewerkers een goed beeld van bijvoorbeeld de vacature en de collega’s. Een goed voorbeeld is deze van een vacature bij Swap Fiets. Je kunt een dergelijke video ook personaliseren, daarmee bereik je nog meer effect.

 

 
Employer branding kost tijd
Verwacht niet meteen resultaat van al je inspanningen om je werkgeversmerk goed neer te zetten. Je kunt het beeld dat anderen van je hebben, niet zomaar veranderen. Daar heb je tijd voor nodig. Succesvolle bedrijven investeren al jaren in hun werkgeversmerk. Daarom is het wel belangrijk om daarmee te gaan beginnen als je dat nog niet doet. Laat je bedrijf schitteren in employer branding-video’s. Deel, like en meet de resultaten. Laat je employer branding-strategie continue in beweging zijn. Op die manier ben je effectief en word je gezien, zeker op de arbeidsmarkt.

Heb je een vraag?
Bram de Vries
Oprichter & storyteller