Video wordt steeds vaker ingezet als marketingtool. Video marketing brengt je onderneming namelijk naar een hoger niveau. Je kunt je naamsbekendheid vergroten, nieuwe leads genereren, communicatie naar je klanten of medewerkers verbeteren, of je verkoopcijfers verhogen. En vooral voor dat laatste is een zogenaamde ‘Call To Action’ belangrijk.
Een Call To Action gebruik je in nagenoeg iedere video om de kijker in actie te laten komen. Je zet een video namelijk altijd in met een doel. Na het bekijken van de video wil je dat de kijker een actie onderneemt die jouw doel ondersteunt. Als iemand de promotie video van een nieuw product of dienst op jouw LinkedIn-pagina volledig heeft bekeken dan bevestigt dit dat zij geïnteresseerd zijn. Het einde van de video is dan hét moment om deze interesse om te zetten in actie.
Simpel gezegd kunnen we een Call To Action omschrijven als het aanmoedigen of het uitlokken van een actie bij de kijker van een video. Deze gewenste actie is in de meeste gevallen een stap richting een conversie.
Om te bepalen welke Call To Action je gaat gebruiken moeten we beginnen bij het doel van de video. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:
Door deze vragen te beantwoorden krijg je inzicht in waar een sterke Call To Action aan zou moeten voldoen om bij te dragen aan het doel van de video. Het bepalen van de huidige fase in de customer journey is hierbij belangrijk. Dit bepaalt namelijk wat de informatiebehoefte van de klant op dat moment is. De Call To Action zou daar een logische vervolgstap op moeten zijn. Om hier een beeld bij te krijgen bekijken we wat voor soort Call To Action in ieder fase van de funnel het beste resultaat biedt.
Aantrekken
In deze fase heeft de klant nog nooit van jouw merk of organisatie gehoord. Je laat met een korte video zien dat je er bent en dat je hen wat te bieden hebt. Het doel van de video is dan ook niets anders dan het creëren van ‘awareness’ bij de kijker. Aangezien de kijker pas net in aanraking komt met het merk of de organisatie, is het raadzaam om hier ‘zachte’ Call To Actions te gebruiken. Je potentiële klant kent je pas net, dus je kunt nog niet te veel van deze klant vragen. Voorbeelden van geschikte Call To Actions in deze fase zijn verwijzingen naar andere content op de website, het aanmelden voor een nieuwsbrief, of het volgen van social-mediapagina’s.
Instrueren
De potentiële klant kent inmiddels jouw merk of organisatie. In video’s in deze fase ga je in op diepgaandere onderwerpen van jouw product of dienst. De klant overweegt jouw product of dienst mogelijk al en je probeert te overtuigen door te laten zien welke oplossingen jouw product of dienst biedt. In deze video’s mag de Call To Action iets uitdagender worden geformuleerd. Daarnaast is aan te raden om de kijker meerdere mogelijkheden te bieden. Je kunt hierbij denken aan het doorlinken naar verschillende informatie- of productpagina’s. Hiermee maakt de kijker zelf direct onderscheid in zijn intenties. Een overtuigde kijker zal direct klikken op een productpagina en het product aanschaffen terwijl een twijfelende kijker nog meer informatie wil lezen.
Converteren
Nu jouw potentiële klant weet welke oplossing jij te bieden hebt, overtuig je de klant om voor jou te kiezen. Video’s in deze fase gaan meestal over het gezicht achter jouw merk of over klantervaringen (testimonials). Denk hierbij aan video’s over de bedrijfscultuur, demo video’s, of een video waarin een van je enthousiaste klanten uitlegt hoe jouw product of dienst heeft geholpen. De Call To Action in deze video’s heeft als voornaamste doel om jouw klant over de streep te trekken. En je wilt het deze klanten gemakkelijk maken! Maak de stap om contact op te nemen eenvoudig. Je kunt hierbij denken aan een het contact opnemen via een contactformulier, het boeken van een meeting met een van de experts uit jullie team, of het aanvragen van een demo.
Behouden
Inmiddels heeft de klant voor jouw product of dienst gekozen, gefeliciteerd! Maar nu begint de inspanning om deze klant aan je te blijven binden. Een nieuwe klant aan binden kost namelijk 8x zo veel dan een bestaande klant te behouden. Video’s in deze fase kunnen ondersteunende servicevideo’s zijn over je product of dienst. Het gaat om verdiepende content waarbij je een klant mogelijk nog extra producten of diensten kunt aanbieden. De Call To Action kun je daar op richten. Motiveer de klant om een aanvullende product- of dienstpagina te bekijken. Je kunt hierbij ook denken aan het aanmelden voor een verdiepende cursus voor bijvoorbeeld een softwareproduct.
Vele organisaties zetten video in bij het uitvoeren van onlinesales. Een beeld zegt namelijk meer dan duizend woorden. Als jouw organisatie nog geen gebruik maakt van video binnen het salesproces, lees dan eens onze Videomarketing Startersgids.
Gebruik je al video binnen je salesproces? Goed bezig! De kans is groot dat je klanten benadert met een salesvideo via LinkedIn of E-mail. Dit is het moment waarop je deze klant actie wilt laten ondernemen. Laat het initiatief niet over aan je klant maar biedt zelf de vervolgstap aan in je Call To Action. Je kunt aan de volgende Call To Actions denken:
Plan een gratis meeting – Verleid de kijker om direct een meeting met jou of een van je teamleden te boeken. Je zou zelfs zo ver kunnen gaan om de klant zelf direct een moment in te laten plannen via een agenda-link.
Vraag een gratis demo aan – Een geïnteresseerde klant is snel geneigd om in te gaan op dit aanbod. Door een gratis demo aan te bieden wordt de drempel laag en ontvang jij direct de contactgegevens van deze klant.
Meld je aan voor een webinar – het aanbieden van webinars is zeer populair geworden de afgelopen jaren. In een webinar deel je de unieke en belangrijke kenmerken van jouw product of dienst. Laat geïnteresseerde klanten zich aanmelden voor een webinar om direct in contact te komen.
Een veelgemaakte fout bij de Call to Action van video’s op de homepage of een landingspagina is het verwijzen naar de website. Kijkers bevinden zich namelijk op dat moment al op de website. Een gemiste kans! Zorg er dus voor dat bij de Call To Action een logische vervolgstap is op waar de kijker zich bevindt.
Plaats je een bedrijfsintroductie animatie op je homepage? Verwijs dan naar aanvullende informatie op relevante pagina’s. Plaats je een verdiepende video over een van je diensten op een landingspagina? Dan verwijs je uiteraard niet naar je website in de Call To Action. Zorg ervoor dat er op deze landingspagina een logische vervolgstap beschikbaar is. Dit kan een contactformulier zijn of een aanmeld-link voor het downloaden van een demo.
Natuurlijk is een Call To Action zeer afhankelijk van het type organisatie en de bijbehorende branche waarin deze organisatie zich bevindt. Het daadwerkelijk formuleren van een goede Call To Action is niet gemakkelijk. De perfecte Call To Action is gebaseerd op het proces, product, service, en vele andere factoren van een organisatie. Daarnaast is een sterke Call To Action afgestemd op de doelgroep van de organisatie.
Benieuwd naar op welke manier video, animatie, of infographics jouw organisatie naar een hoger niveau brengen? Neem contact met ons op! Wij zorgen ervoor dat in al onze producten een perfecte Call To Action wordt geschreven voor jouw product of dienst. We vertellen je graag meer en gaan met plezier een gratis brainstormsessie met je aan.
Kantoor Amsterdam
Herengracht 372-4
1016CH Amsterdam
+31 (0)85 303 37 86
info@storytellingstudios.nl
Kantoor Leeuwarden
Tolhuswei 12
8927AH, Leeuwarden
+31 (0)85 303 37 86
info@storytellingstudios.nl
Heb je een vraag of wil je een animatie of film aanvragen? Stuur ons dan een e-mail of vul het contactformulier op de contactpagina in.
Volg je ons al op Facebook en Linkedin? Blijf op de hoogte via onze social kanalen, of neem direct contact met ons op.